Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie și a respins sesizările blocului ACUM


La Chișinău, Curtea Constituţională (CC) a validat legalitatea rezultatelor scrutinului din 24 februarie și cele 101 mandate de deputat – 50 din circumscripția națională și 51 din circumscripțiile uninominale.

În cadrul ședinței de sâmbătă a CC, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat că la alegerile parlamentare din 24 februarie au participat peste 1,4 milioane de alegători, 76 de mii dintre care au votat în cele 123 de secții deschise peste hotare, iar peste 37 de mii – în secțiile deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului, transmite IPN.

Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, dintre care 17 în circumscripții uninominale. Partidul Democrat a obținut 30 de mandate, dintre care tot 17 în uninominale. Blocul electoral ACUM a câștigat 26 de mandate, dintre care 12 în circumscripții uninominale, iar Partidul Șor – șapte, dintre care două în uninominale, în Parlament au fost aleși și trei deputați independenți.

Curtea a respins ca nefondat demersul Blocului ACUM cu privire la anularea alegerilor în cinci circumscripții uninominale, inclusiv în cele pentru regiunea transnistreană. De asemenea, a fost respins demersul cu privire la repartajarea mandatelor în circumscripția națională.

Decizia Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

XS
SM
MD
LG