Linkuri accesibilitate

Proteste în Rusia împotriva așa-numitei legi privind „suveranitatea internetului”


Protest la Moscova împotriva izolării internetului în Rusia
Protest la Moscova împotriva izolării internetului în Rusia

Mii de activişti au protestat astăzi în Rusia față de proiectul de lege care impune controlul statului asupra internetului, informează serviciul rusesc al postului nostru de radio, Svoboda. Susţinătorii legii spun că ea este menită să întărească siguranța sistemului rusesc față de potențiale atacuri cibernetice.

La protestele de la Moscova au participat în jur de 15.300 de oameni, în timp ce poliția a anunțat că numărul protestatarilor ar fi fost de 6.500. Potrivit OVD Info - un grup independent care monitorizează violențele asupra demonstrațiilor, 29 de persoane au fost arestate la Moscova, înaintea sau în timpul protestelor și două persoane au fost reținute pentru scurt timp și la protestul din Sankt Petersburg.

Duma de stat de la Moscova a votat în prima lectură această lege și urmează încă două voturi, după care ar trebui semnată de președintele Vladimir Putin.

Unul dintre inițiatorii protestelor, Aleksandr Isavnin a declarat postului nostru de radio că autoritățile „doresc foarte mult să își impună controlul asupra libertății comunicațiilor pe internet”. Nikolai Liaskin, un consilier al liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi a făcut apel la societate să se unească în a se opune acestei „nebunii”.

Susținătorii legii spun că ea este menită să asigure o mai bună apărare în fața atacurilor cibernetice posibile și să acorde mai multă independență segmentului rus al internetului. Criticii legii susțin că este o întoarcere la practicile perioadei sovietice și a cenzurii.

XS
SM
MD
LG