Linkuri accesibilitate

SUA își retrag tot personalul diplomatic care a mai rămas în Venezuela


Proteste Caracas de Ziua internațională a femeii
Proteste Caracas de Ziua internațională a femeii

Secretarul de stat american Mike Pompeo a ordonat retragerea întregului personal diplomatic al Statelor Unite care a mai rămas în Venezuela, la câteva ore după ce Washingtonul a impus sancțiunii împotriva unei bănci rusești pentru tranzacțiile cu compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA. Sancțiunile de luni au pus mai multă presiune atât asupra Caracasului, cât și a Moscovei, care se află printre principalii susținători financiari ai liderului contestat al Venezuelei Nicholas Maduro.

Decizia privind retragerea personalului diplomatic american reflectă „deteriorarea situației din Venezuela”, iar prezența diplomaților la ambasadă „a devenit o constrângere pentru politica Statelor Unite”, se spune într-o declarație a Departamentului de Stat.

Pe 24 ianuarie, SUA au decis să-și retragă parțial personalul diplomatic din Venezuela. Washingtonul contestă legalitatea președintelui Nicolas Maduro și îl sprijină pe liderul opoziției Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte interimar.

Luni, Juan Guaido a îndemnat din nou populaţia să iasă la proteste în toată țara, care de mai multe zile se confruntă cu întreruperi masive de curent electric.

XS
SM
MD
LG