Linkuri accesibilitate

Deripaska dă în judecată ministrul american de finanțe


Miliardarul rus Oleg Deripaska a dat în judecată, vineri, ministerul de finanțe american, susţinând că sancțiunile impuse împotriva firmelor sale sunt ilegale și i-ar fi produs pierderi de peste 7,5 miliarde de dolari. Deripaska susține că ar fi „ultima victimă” a actualei anchete din Statele Unite privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Până acum, nici ministerul de finanțe american, nici ministerul de justiție nu au comentat demersul magnatului rus.

În aprilie 2018, ministerul de finanțe american a impus sancțiuni împotriva a trei firme deținute de Deripaska, om de afaceri cu legături strânse cu Kremlinul. Este vorba de concernului Rusal (aluminiu), filialei sale En+ şi firmei JSC EuroSibEnergo. Ministerul de finanțe susține că Deripaska și alți oligarhi ruși, apropiați ai Kremlinului, profită de pe urma relațiilor strânse pe care le-ar avea cu președintele Putin și de pe urma „activității maligne” a Rusiei în lume.

Sancțiunile impuse gigantului Rusal au afectat însă piața mondială a aluminiului, motiv pentru care autoritățile americane au ajuns la un compromis cu Deripaska, acesta acceptând (se pare însă numai pro forma) să cedeze o parte din controlul pe care îl avea asupra firmelor vizate. La începutul anului s-a anunțat ridicarea sancțiunilor, dar ulterior au apărut informații că Deripaska și-ar fi menținu controlul asupra firmelor, prin membri de familie, apropiați din lumea facerilor și o bancă rusească de stat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG