Linkuri accesibilitate

În preajma alegerilor europene: Comisia Europeană avertizează Google


Comisia Europeană a criticat compania americană Google pentru că nu ia măsuri suficiente de combatere a știrilor false, în preajma alegerilor europarlamentare din mai 2019. După cu transmite corespondentul Europei Libere la Bruxelles, patru comisari europeni au adresat o scrisoare companiei Google în care se arată că „potrivit informațiilor pe care le are Comisia, este evident că trebuie, urgent, să se facă mai mult”.

În octombrie anul trecut, Google, Twitter și Facebook au semnat Codul de conduită al Comisiei Europene, un set de reguli stabilite pentru a combate dezinformarea în preajma alegerilor europarlamentare. Cele trei companii s-au angajat, între altele, să furnizeze rapoarte lunare despre finanțatorii de reclame, despre campanii plătite pentru materiale politice sau pe teme de actualitate și despre eforturile pe care le fac pentru a depista și închide conturi false sau deservite de „bots”.

În scrisoarea adresată acum companiei Google, comisarii europeni se plâng că în primele două rapoarte, compania nu a furnizat informații concludente despre nici unul din aspectele luptei cu știrile false. Deși Google vorbește despre înființarea unor echipe speciale care să se ocupe de postările legate de alegerile europene, nu precizează nici câtă lume este implicată, nici ce țări sunt urmărite sau postările în care limbi. În consecință, reprezentanții companiei Google sunt invitați la Bruxelles, pe 19 martie, pentru a discuta ce informații relevante ar trebui să conțină aceste rapoarte.

Scrisoarea este semnată de comisarii pentru securitate, pentru economia digitală, pentru piața unică digitală și pentru justiție.

Comisia Europeană a avertizat în repetate rânduri că ar putea recurge la măsuri mai drastice împotriva marilor companii digitale, dacă acestea nu-și intensifică eforturile de a combate propaganda și știrile false.

XS
SM
MD
LG