Linkuri accesibilitate

Curtea internațională de apel a respins recursul lui Karadzic


Curtea specială de Apel care a judecat recursul fostului șef al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic, Haga, martie 2019

Curtea internațională de apel de la Haga a respins, miercuri, recursul fostului lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, și a extins condamnarea acestuia de la 40 de ani închisoare la închisoare pe viață. Președintele Curții de apel a precizat că Radovan Karadzic, care se reprezintă singur, nu a reușit să infirme niciuna din acuzațiile care i s-au adus, apelul său fiind numai „o înșiruire de argumente împotriva fostului Tribunal Penal Internaţional”.

În 2016, Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) l-a declarat pe Karadzic vinovat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii în timpul conflictului din Bosnia (1992-1995) și l-a condamnat la 40 de ani închisoare. Karadzic a fost condamnat pentru genocid la Srebrenica, unde în iunie 1995 au fost uciși peste opt mii de bărbați și tineri musulmani, dar nu și pentru genocid în alte locuri, în timpul războiului interetnic din Bosnia-Herțegovina (1992-1995).

Apelul a fost judecat de Mecanismul pentru Tribunale Penale Internaţionale al ONU, care a preluat cazul de la Tribunalul Internațional, ce și-a încheiat activitatea anul trecut.

XS
SM
MD
LG