Linkuri accesibilitate

Înălțimile Golan: UE nu va urma îndemnul președintelui american de a recunoaște suveranitatea Israelului


Turiști lângă statuia unui soldat israelian, martie 2019

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus că Uniunea Europeană își păstrează opinia anterioară în legătură cu Înălțimile Golan, și anume că nu recunoaște suveranitatea Israelului asupra acesteai regiuni. Turcia, Iranul și Siria au condamnat vineri declarația președintelui american Donald Trump care afirmase că este momentul să se recunoască suveranitatea „deplină” a Israelului asupra Înălțimilor Golan. Rusia a spus că speră ca declarația să fi fost și să rămână doar „o propunere”.

Înălțimile Golan au aparținut Siriei și au fost cucerite de Israel în timpul războiului de șase zile din 1967. Președintele american și-a argumentat poziția într-un mesaj pe Twitter: „Înălțimile Golan sunt de o importanță majoră strategica și de securitate pentru statul Israel si pentru stabilitatea regională”. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus ca declarația președintelui Trump, a adus regiunea în pragul unei noi crize, și că „noi nu vom permite legitimarea ocupației de pe Înălțimile Golan”.

Ministerul de externe de la Damasc a criticat declarația președintelui american, vorbind despre „comportamentul agresiv al ocupației sioniste”. Siria nu a are nici un acord de pace cu Israelul după războiul din 1967.

Agenția Reuters citează o oficialitate americană înaltă, sub condiția anonimatului că o declarație oficiala a Statelor Unite de recunoaștere a suveranității totale a Israelului asupra Înăltimilor Golan ar urma sa fie semnată săptămâna viitoare, când liderul israelian va vizita Casa Albă.

XS
SM
MD
LG