Linkuri accesibilitate

SUA recunosc oficial suveranitatea israeliană asupra Înălțimilor Golan


Președintele SUA Donald Trump semnează decretul de recunoaștere a suveranității Israelului asupra Înălțimilor Golan, 25 martie, 2019

Președintele Donald Trump a semnat un decret prin care Statele Unite recunosc oficial suveranitatea israeliană asupra Înălțimilor Golan, teritoriu cucerit de Israel de la Siria în războiul din 1967 și anexat la Israel în 1981. Trump a semnat decretul la începutul unei întrevederi la Casa Albă cu premierul conservator israelian Benjamin Netanyahu. Decretul oficializează o promisiune făcută de Trump la 21 martie.

Agențiile de presă scriu că decizia i-ar putea da un avantaj lui Netanyahu la alegerile israeliene de la 9 aprilie. Decizia lui Trump a fost condamnată de îndată de Siria, care a numit-o „un atac flagrant” la adresa suveranității sale. Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat printr-un purtător de cuvânt că statutul Înălțimilor Golan, a căror anexare de către Israel în 1981 nu a fost recunoscută niciodată internațional, rămâne neschimbat.

XS
SM
MD
LG