Linkuri accesibilitate

Parlamentul britanic eșuează din nou în tentativa de a găsi o alternativă care să evite un Brexit fără acord


Parlmentul britanic rămâne profund divizat în problema Brexit-ului, incapabil pentru moment să găsească orice alternativă la acordul negociat deja de premierul Theresa May cu UE, acord respins însă de trei ori.

Luni seară, parlamentarii au respins toate cele patru alternative, prezentate într-o nouă rundă de voturi „indicative”; cele mai mari șanse de a trece a avut opţiunea care solicita guvernului negocierea unei uniuni vamale permanente cu Uniunea Europeană, căreia i-au lipsind trei voturi pentru a fi aprobată (276 voturi împotrivă şi 273 pentru).

O moţiune, care cerea guvernului anularea Brexitului (revocarea articolului 50) ca măsură extremă de evitare a unei retrageri fără acord, a fost susţinută de 184 de parlamentari, dar respinsă de 293.

Dacă premierul Theresa May nu vine cu o nouă propunere constructivă, Marea Britanie va ieși din UE, fără nici un acord, pe 12 aprilie, desi anterior, tot parlamentarii britanic votaseră să nu permită un Brexit fără acord, un așa-numit Brexit dur.

Ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, a sugerat că acordul premierului Theresa May ar putea reveni în Parlament pentru a patra oară în această săptămână, fiind totuși singura alternativă la un Brexit dur.

Presa britanică speculează că ministrul de finanțe Philip Hammmond ar putea propune marți, în guvern, organizarea unui nou referendum.

XS
SM
MD
LG