Linkuri accesibilitate

Sondaj ECFR: Pentru țările din estul și sudul Europei, emigrația este o problemă mai mare decât imigrația


Sondajul ECFR, 1 aprilie 2019

Țările din sudul şi din estul Europei sunt mai preocupate de emigraţie decât de imigraţie, se arată într-un sondaj realizat în pregătirea alegerilor europarlamentare din mai și prezentat de ziarul britanic „The Guardian”. În Spania, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria şi România, şase dintre ţările unde creșterea populație a stagnat sau este în scădere simţitoare, tot mai mulţi cetăţeni afirmă că emigraţia (plecarea oamenilor din țară) este mai îngrijorătoare decât imigraţia, după cum relevă sondajul realizat de Consiliul European pentru Relaţii Externe în 14 țări din Uniunea Europeană. Sondaj încearcă să găsească temele care-i preocupă cel mai mult pe alegători.

În România, peste 55% din cei chestionați consideră emigrația o problemă, față de aproximativ 10% care se îngrijorează de efectele imigrației. Din țările incluse în sondaj, România a suferit cea mai serioasă pierdere de populație în ultimul deceniu, de aproape 10%, ca urmare a emigrației, mai ales ca urmare a plecării tinerilor la muncă în Europa de Vest.

La polul opus se situează țări precum Suedia. Olanda și Danemarca, mult mai preocupate de imigrație decât de emigrație.

În Spania, Grecia și Italia, majoritatea ar fi de acord și cu impunerea unei forme de control a emigrației.

Tema imigrației a dominat retorica ultimilor ani în UE, amplificată mai ales de partidele și guvernele populiste, dar sondajul Consiliul European pentru Relații Externe arată că agenda multor europeni este dominată de alte probleme precum corupţia, naţionalismul, terorismul sau schimbările climatice, șomajul și sistemul medical.

XS
SM
MD
LG