Linkuri accesibilitate

Procurorul-general al României, Augustin Lazăr, a anunțat finalizarea Dosarului Revoluției


Procurorul-general român Augustin Lazăr

Procurorul-general al României, Augustin Lazăr, a anunțat finalizarea dosarului Revoluției din 1989.

Potrivit Comunicatului oficial de presă al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție: „Prin rechizitoriul Secţiei Parchetelor Militare nr. 11/P/2014 din 05.04.2019, în dosarul penal intitulat generic „Revoluţia Română din decembrie 1989”, au fost trimişi în judecată inculpaţii: 1. Iliescu Ion - fost preşedinte al României, 2. Voiculescu Voican Gelu – fost viceprim-ministru al Guvernului României şi 3. general (rtr.) Rus Iosif – fost şef al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. şi ped. de art. 439 alin.1. lit. a, g, i şi k din C.p., cu aplic. art. 5 C.p.”

Cazurile unei alte serii de demnitari sau participanți la revoluție au fost clasate pentru diverse motive, cel al lui Petru Roman, de exemplu, pentru absența unor „probe concludente cu privire la săvârşirea infracțiunilor contra umanităţii”.

În declarația sa de presă, Augustin Lazăr a spus, între altele: „Este un moment important pentru istorie. Oameni de cultură, politicieni, cercetători au exprimat de-a lungul timpului diverse teorii în legătură cu momentul decembrie 1989. Azi juriștii încheie această provocare, prezentând adevărul judiciar, ca parte a unei investigații complexe, care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele revoluției nu este instituțională, ci este directă, individuală. Rechizitoriul însumează 3330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost instrumentate după 13 iunie 2016. Sunt niște cifre ilustrative pentru volumul impresionant de muncă. Pentru întocmirea rechizoriului au fost administrate probe după 13 iunie 2016. Datorăm soluționarea dosarului unei echipe de procurori militari cu experiență, știință si conștiință”.

Augustin Lazăr și-a cerut scuze în numele Parchetului General pentru faptul că rezolvarea acestui dosar a durat 30 de ani. „Soluția emisă e o dovadă de respect pentru memoria eroilor din decembrie 1989”, a apreciat procurorul-general.

XS
SM
MD
LG