Linkuri accesibilitate

Theresa May solicită la summitul de la Bruxelles o nouă dată pentru ieșirea Marii Britanii din UE


La Londra în fața Camerei Comunelor, aprilie 2019
La Londra în fața Camerei Comunelor, aprilie 2019

La Bruxelles, are loc summitul UE privind ieșirea Marii Britanii din Uniune. Premierul britanic Theresa May a cerut Uniunii Europene o amânare a Brexit-ului până la data de 30 iunie, pentru ca în acest timp să continue negocierile cu opoziția laburistă în vederea găsirii unei soluţii care să fie sprijinită de o majoritate în Camera Comunelor.

Vorbind înainte de începerea discuțiilor, Theresa May a reafirmat că nu vrea decât o amânare a Brexit-ului până pe 30 iunie, pentru a permite o „ieșire lină și reglementată”. Ceea ce presupune că Parlamentul de la Londra aprobă acordul negociat de guvern cu Uniunea Europeană, pe care l-a respins insă de trei ori, din ianuarie. D-na May a dat din nou vina pe Parlament pentru faptul că Marea Britanie se mai află în Uniunea Europeană. „Am fi putut fi deja ieșiti din UE, dar Parlamentul a respins acordul așa că mai avem nevoie de timp pentru a negocieri”, a mai spus la Bruxelles premierul britanic.

Dacă cererea este aprobată, atunci Marea Britanie va fi obligată să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, programate pentru 23-26 mai. În acest momemt, Marea Britanie ar urma să iasă din UE peste două zile, pe 12 aprilie.


Conform unor surse diplomatice de la Bruxelles, liderii europeni sunt de acord cu o amânare a Brexit-ului, dar există puncte de vedere diferite asupra termenului şi condiţiilor.

XS
SM
MD
LG