Linkuri accesibilitate

Europarlamentara Ingeborg Gräßle a cerut demararea procedurii pentru declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva României


În Parlamentul European la Strasbourg
În Parlamentul European la Strasbourg

„Nu ne ia nimeni în serios în România dacă nu activăm articolul 7”, a declarat Europei Libere, europarlamentara germană Ingeborg Gräßle, șefa comisiei de control bugetar din Parlamentul European, care a cerut în plus guvernului român să înceteze atacurile la adresa Laurei Codruta Kovesi.

Gräßle a făcut parte din delegația Parlamentului European care a negociat cu ambasadorii țărilor UE numirea primului procuror șef european, negocieri care au fost suspendate, până după alegerile europarlamentare. Kovesi era candidata Parlamentui în timp ce Consiliul UE l-a susținut pe candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Luni, 15 aprilie, în cursul ultimei sesiuni în plen a actualului Parlament European, Ingeborg Gräßle a cerut demararea procedurii pentru declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva României, precum și înghețarea fondurilor europene dacă guvernul nu renunță la atacul împotriva justiției și statului de drept. Cea mai gravă consecință a activării articolului 7 din Tratatul UE pentru un stat membru este suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE. Acest mecanism a fost utilizat până acum doar în cazul Poloniei și este aplicat când are loc o „încălcare gravă" a valorilor UE.

Între timp, la București, controversatul ministru al justiției Tudorel Toader, care promisese adoptatea unor Ordonanțe de guvern ce i-ar fi favorizat pe mulți demnitari acuzați de corupție, și-a înaintat demisia după ce a pierdut sprijinul politic al Partidului Social-Democrat de guvernământ.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG