Linkuri accesibilitate

CC din România amână până pe 20 mai decizia pe tema constituirii completurilor specializate de judecată în cazurile de corupție


Curtea Constituţională din România a amânat pentru a treia oară, până pe 20 mai, decizia asupra sesizării vicepreședintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, pe tema constituirii completurilor specializate de judecată în cazurile de corupție la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Dacă Curtea Constituțională dă curs sesizării, sentinţele din prima instanţă în cazuri de corupție ar putea fi contestate și desființate, iar procesele reluate de la zero. O astfel de hotărâre l-ar putea scăpa pe liderul Partidului Social Democrat de guvernământ,Liviu Dragnea de condamnarea, în primă instanță, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare,în procesul angajărilor fictive.

Florin Iordache susține în sesizare că toate procesele de corupție din prima instanță de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi trebuit judecate de completuri specializate în fapte de corupție. Pe de altă parte, șefa instanței supreme, Cristina Tarcea, a spus că, începând cu 2005, toate completurile de la secția penală au fost specializate în fapte de corupție. Totodată a arătat că din toate țările UE, numai în Austria funcționează completuri specializate în fapte de corupție pe lângă Curțile Supreme.

XS
SM
MD
LG