Linkuri accesibilitate

Candidații la președinția Ucrainei, Petro Poroșenko și Volodimir Zelenski, s-au confruntat într-o dezbatere electorală înaintea turului doi


La Kiev, pe stadionul Olimpic, a avut loc dezbaterea electorală între candidații la președinția Ucrainei - actualul șef al statului Petro Poroșenko și actorul de comedie, favoritul campaniei, Volodimir Zelenski. Au fost primele și singurele dezbateri ale celor doi concurenți care se vor confrunta în turul doi al alegerilor, duminica aceasta.

Petro Poroșenko a repetat că Volodimir Zelenski nu ar avea destulă competență pentru a fi un președinte capabil să apere Ucraina de agresiunea Rusiei și l-a acuzat, din nou, de faptul că nu este un candidat independent, ci reprezentantul unor oligarhi certați cu legea – „o coloană a 5-a a Rusiei”, care doresc să-și ia revanșa. La rândul său, Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Poroșenko de faptul că el însuși este un oligarh, care ar putea să compară în fața justiției. Zelenski a spus că el este rezultatul greșelilor guvernării lui Poroșenko, al dezamăgirii celor care au făcut Revoluția „EuroMaidan”, în 2014. „Am venit să distrug sistemul”, a spus Zelenski. Cei doi au respins vehement acuzațiile pe care și le-au adus reciproc. Răspunzând la una din întrebările lui Poroșenko, Zelenski spus că Ucraina a ales calea europeană și a plătit un preț enorm pentru aceasta, iar el va apăra alegerea ucrainenilor.

Și tot Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru RBK Ucraina, a promis că în cazul probabil în care va fi ales președinte, va organiza un referendum în legătură cu aderarea Ucrainei la NATO. „Este evident că NATO înseamnă securitate și un nivel înalt de pregătire al armatei, dar vreau să unesc țara”, a spus Zelenski. El a adăugat că va depune eforturi pentru a convinge oamenii din părțile estice ale Ucrainei, care vorbesc în cea mai mare parte limba rusă, să depășească viziunea lor negativă asupra NATO.

XS
SM
MD
LG