Linkuri accesibilitate

Observatorii instituțiilor europene: alegerile prezidențiale din Ucraina au fost libere și corecte


Observatori din partea instituțiilor europene au declarat că alegerile prezidențiale din Ucraina au fost libere și corecte și au respectat, în general, standardele democratice.

„Organizarea de alegeri libere devine o normă în Ucraina și oamenii își pot exercita dreptul la vot. Aceste alegeri denotă faptul că democrația în Ucraina a devenit mai stabilă”, a declarat șefa delegației APCE, Doris Barnett, la o conferință de presă comună a misiunilor de observare europene.

Șeful misiunii OSCE/ODIHR, George Tsereteli, a spus că alegerile au fost „concurențiale” și au respectat „drepturile și libertățile” cetățenilor, dar au avut un neajuns – ele nu au putut fi organizate în Crimeea și teritoriile necontrolate din estul Ucrainei.

Reprezentanta observatorilor din partea Parlamentului European, Rebecca Harms, a spus că scrutinul a fost corect, constituind un transfer democratic de putere, dar și-a exprimat regretul că mulți ucraineni nu au putut vota din cauza anexării abuzive a Crimeii de către Rusia și a conflictului din estul Ucrainei. „Parlamentul European îl îndeamnă pe noul președinte să continue și să consolideze reformele, oferindu-i tot sprijinul, în special în lupta împotriva corupției și sărăciei”, a declarat Rebecca Harms.

La Kiev, Comisia Electorală Centrală a anunțat, după procesarea a peste 99% din procese verbale, că Volodimir Zelenski a obținut 73,23% din sufragii, iar actualul șef al statului, Petro Poroșenko – 24,45%.

XS
SM
MD
LG