Linkuri accesibilitate

SUA înăspresc sancțiunile împotriva Iranului


Sondă petrolieră iraniană, aprilie 2019

Președintele american Donald Trump a decis să nu extindă, începând cu luna mai, derogările pentru importul de petrol și gaze condensate din Iran, oferite de SUA, în toamna anul trecut, unor state, între care China, India, Japonia, Coreea de Sud și Turcia. Decizia a fost anunțată pe site-ul Casei Albe de la Washington.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că scopul urmărit este de a reduce la zero exporturile de țiței iranian. Pompeo a spus că sancțiunile americane, introduse în septembrie, au lipsit deja regimul de la Teheran de „miliarde de dolari”.

Până acum, opt țări au beneficiat de derogări de la sancțiunile americane, însă trei dintre acestea - Italia, Grecia și Taiwan - au renunțat, între timp, la importurile de petrol iranian.

Astfel, de pe 2 mai, SUA vor putea introduce sancțiuni împotriva oricărui stat din lume care va încălca interdicția la importul de țiței din Iran. Potrivit secretarului de stat american Mike Pompeo, deficitul de petrol pe piața globală va fi suplinit de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. După anunțul Washingtonului, prețurile la petrol au crescut la peste 74 de dolari barilul.

SUA a denunțat acordul nuclear cu Iranul din 2015 și a impus sancțiuni regimului de la Teheran, încercând să-l forțeze să renunțe la programul său nuclear. Pentru Iran, exporturile de petrol sunt o sursă vitală de venituri.

Într-o primă reacție, ministerul de externe al Iranului a calificat decizia SUA drept „ilegală”.

XS
SM
MD
LG