Linkuri accesibilitate

SUA fără ambasador la ONU: pe cine va nominaliza președintele Trump?


Președintele Donald J. Trump la Casa Albă, februarie 2019
Președintele Donald J. Trump la Casa Albă, februarie 2019

De luni de zile, Statele Unite nu au un ambasador la Natiunile Unite. Va face presedintele Trump o nominalizare? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Se anticipeaza ca presedintele Trump o va numi in functia de ambasador la ONU pe Kelly Knight Craft, actuala ambasadoare americana in Canada. Se anticipeaza ca aprobarea Senatului nu va veni usor insa. Exista semna de intrebare cu privire la interesele de afaceri ale familiei – sotul, Joe Craft, este un miliardar in industria exploatarii carbunetului – si cunostintele sale de politica externa, intr-o perioada in care exista crize globale majore, care solicita atentia ONU.

Kelly Craft
Kelly Craft

Postul actual este mai putin solicitant, pentru doamna Craft, decit ar fi cel de la Natiunile Unite. Asta cu toate ca importanta functiei se va reduce, fata de mandatul anterior al lui Nikki Haley, pentru ca administratia Trump este sceptica cu privire la institutiile internationale si postul ar putea fi eliminat din structure administratiei, cum era pina acum.

Craft se bucura de sprijinul liderului majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, ceea ce inseamna ca in cele din urma va fi confirmata, dar democratii vor folosi audierile pentru a scoate in evidenta potentialele carente ale acestei nominalizari.

Kelly Knight Craft a avut o audiere si cind a fost numita ambasador si atunci a ezitat cind a fost intrebata daca Rusia s-a amestecat in alegerile americane declarind ca „se pare ca da, dar ca trebuie sa cerceteze mai mult pentru a se convinge”.

Democratii o vor intreba fireste si despre schimbarile de clima, dupa ce in 2017 a fost intrebata daca crede in incalzirea globala si a spus ca „versiunile sttintifice de ambele parti ale acestei controverse sint corecte”. La asta se adauga ca decizii ale ONU cu privire la combaterea modificarilor de clima ar putea afecta negativ afacerile familiei Craft.

Pe de alta parte, jumatate din republicanii din Comitetul pentru Relatii Internationale au primit contributii financiare din partea familiei Craft. Pe ansamblu, autoritatile canadiene apreciaza prestatia de pina acum a doamnei Craft. Confirmarea in functie, daca ea este numita, poate dura luni de zile, este probabil ca Donald Trump sa-si doreasca sa aiba un ambasador la ONU pina in septembrie, cind are loc reuniunea anuala a Adunarii Generale.

XS
SM
MD
LG