Linkuri accesibilitate

Petro Poroșenko și Volodimir Zelenski califică din nou Rusia ca forță de ocupație în estul Ucraina


Petro Poroșenko la dezbatarea publică pe Stadionul Olimpic din Kiev cu Volodimir Zelenski
Petro Poroșenko la dezbatarea publică pe Stadionul Olimpic din Kiev cu Volodimir Zelenski

Preşedintele în exerciţiu al Ucrainei Petro Poroşenko şi preşedintele ales Volodimir Zelenski au denunţat Rusia ca o forţă de ocupaţie în estul Ucrainei, după ce Moscova a decis să simplifice procedurile de acordare a cetățeniei rusești locuitorilor din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

Petro Poroşenko a declarat că acţiunea Kremlinului a încălcat dreptul internaţional, în timp ce Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că duce un război împotriva Ucrainei.

Decretul privind cetățenia a fost emis de Putin la trei zile după ce ucrainenii au ales un nou președinte, pe actorul Volodimir Zekenski, oferind astfel și o șansă pentru relansarea relațiilor cu Moscova, afectate serios de anexarea Crimeii de către Rusia și războiul din Donbas.

În decret se precizează că scopul acestuia este de a „proteja drepturile omului și pe cele civile” și că respectă toate „normele legislației internaționale”.

Ambasada Statelor Unite la Kiev a declarat miercuri că decretul președintelui Putin este „absurd și destabilizator”. Într-un mesaj pe Twitter, ambasada reafirmă sprijinul american pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

La Washington, Departamentul de Stat a calificat, de asemeni, decretul lui Putin drept un atac „asupra suveranității și integrității teritoriale” ale Ucrainei.

XS
SM
MD
LG