Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin în China, după primul summit cu Kim Jong Un


Președintele rus Vladimir Putin după summitul cu liderul nord-corean Kim Jong Un, Vladivostok 25 aprilie 2019

După primul summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, președintele rus Vladimir Putin a plecat într-o vizită de două zile în China, unde a afirmat că va informa și conducerea de la Beijing despre cele discutate la Vladivostok, privind denuclearizarea peninsulei Crimeea.

Joi, într-o scurtă intervenție televizată la încheierea summit-ului, Putin declara că Fenianul este în continuare interesat să discute cu Statele Unite problema denuclearizării peninsulei Coreea și că va comunica administrației de la Washington cele discutate. „Nu avem nici un secret”, a mai sus Putin.

După prima parte a summit-ului, care a constat din mai bine de două ore de discuții între patru ochi cu președintele rus, Kim a declarat că a fost „un schimb constructiv de opinii legate de probleme de interes comun”.

Între timp, agenția de știri nord-coreeană de stat a anunțat că Putin a fost invitat la Fenian, la o dată „care-i convine” și că președintele rus a acceptat invitația.

Summit-ul de la Vladivostok a venit la două luni după ce summitul din Vietnam al lui Kim cu președintele american Donald Trump a eșuat din cauza dezacordului privind încheierea programului nuclear nord-coreean în schimbul ridicării sancțiunuilor internaționale.

Pe de altă parte, în ajunul summitului de la Vladivostok, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că Statele Unite speră în continuare că vor ajunge cu Coreea de Nord la un acord privind denuclearizarea peninsulei coreene dar că discuțiile vor fi anevoioase.

Într-un interviu acordat canalului de televiziune CBS, Pompeo a ţinut să precizeze că summitul din Vietnam dintre președintele Donald Trump și Kim Jong Un a fost mult mai nuanţat decât versiunea apărută în presă.

După eșecul summitului de la Hanoi, Coreea de Nord a criticat linia dură a secretarului de stat Mike Pompeo şi a cerut părţii americane ca acesta să nu mai participe la viitoarele negocieri.

XS
SM
MD
LG