Linkuri accesibilitate

Președintele Chinei înceracă să „facă mai atractiv” proiectul Noului drum al mătăsii


Summitul dedicat „Noului drum la mătăsii”, Beijing, 26 aprilie 2019
Summitul dedicat „Noului drum la mătăsii”, Beijing, 26 aprilie 2019

Președintele Chinei, Xi Jingping, a declarat că proiectul de investiții în infrastructură peste hotare, cunoscut și ca „Noul drum al mătăsii”, are ca scop extinderea cooperării internaționale. Vorbind la Beijing, la deschiderea unui summit internațional de două zile, dedicat proiectului chinezesc, Xi a mai anunțat că guvernul său va renunța să mai subvenționeze firmele chineze participante în acest proiect. Subvențiile care măresc artificial competitivitatea firmelor chineze pe piața internațională au fost dur criticate de Uniunea Europeană și Statele Unite.

„Noul drum al mătăsii” ar urma să coste în jur de un trilion de dolari, iar unii critici occidentali spun că inițiativa ar fi pe termen lung păguboasă pentru țările partenere, care vor acumula mari datorii la bugetele de stat, permițând în același timp sporirea influenței Chinei în Europa. În ajun, ministrul chinez de finanțe Liu Kun a căutat să estompeze criticile, spunând că țara sa va înființa un cadru de „prevenire și rezolvare a riscurilor îndatorării”.

La summit participă președintele rus Vladimir Putin, premierul pakistanez Imran Khan, premierii Italiei și Ungariei. Germania și Franța sunt reprezentante la nivel de miniștrii, iar Statele Unite sunt absente.

XS
SM
MD
LG