Linkuri accesibilitate

Președintele Trump retrage Statele Unite din tratatul ONU care reglementează comerțul cu arme


Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că retrage Statele Unite din Tratatul privind comerţul cu arme (ATT), un text adoptat în 2013 de ONU şi menit să moralizeze comerţul internaţional cu arme. Tratatul a fost semnat în timpul administrației Obama, dar nu a fost ratificat de Congres.

„America respinge acest tratat”, a declarat Trump într-un discurs la Indianapolis, în fața Asociației Naționale pentru Arme de Foc. „Nu vom lăsa niciodată birocraţii străini să calce în picioare libertăţile garantate de al doilea amendament" al Constituţiei, a mai spus președintele american.

Arms Trade Treaty (ATT) prevede, în special, ca fiecare ţară semnatară să evalueze înainte de orice tranzacţie dacă armele vândute pot fi utilizate pentru a ocoli un embargou internaţional, încălca drepturile omului sau să fie deviate către criminali. Tratatul se referă la toate transferurile internaţionale (import, export sau tranzit). Potrivit Națiunilor Unite, 101 state au aderat la ATT, care a intrat în vigoare în 2014.XS
SM
MD
LG