Linkuri accesibilitate

În pofida sancțiunilor americane împotriva Iranului, Rusia nu-și va mări producția de petrol


Confruntarea SUA-Iran pe prima pagina a unui cotidian de la Teheran, aprilie 2019

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia nu va mări producţia de petrol în viitorul apropiat, în pofida înăspririi sancţiunilor americane împotriva Iranului. Aflat la Beijing, la summit-ul privind proiectul chinezesc al „Noului Drum la Mătăsii”, Putin a precizat că Rusia ar putea produce „mult mai mult” decât cele 1,5 milioane de barili de petrol pe zi, dar că are un acord cu OPEC privind nivelul producției, pe care intenționează să-l respecte. Acordul este valabil până în iunie.

Preţul petrolului a crescut simțitor în ultimele zile, până aproape de pragul de 75 de dolari pentru baril, după ce Statele Unite au anunţat luni anularea scutirilor de la respectarea sancţiunilor, care le permiteau anumitor ţări, precum China şi India, să importe petrol brut din Iran.
„Niciunul din partenerii noştri, inclusiv Arabia Saudită, nu renunţă la acordurile din cadrul OPEC”, a mai declarat președintele rus la Beijing.

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări că ţări precum Arabia Saudită vor compensa pentru petrolul iranian, care o să dispară de pe piața internațională. Cu toate acestea, Riadul a indicat miercuri că nu are în vedere o creştere a producţiei în viitorul apropiat

XS
SM
MD
LG