Linkuri accesibilitate

O majoritate în lume se declară nemulțumită de felul cum funcționează democrația în prezent (sondaj PEW)


O majoritate de persoane în lume este dezamăgită de modul cum funcționează democrația în acest moment, arată un sondaj PEW, dat publicității pe 29 aprilie. Sondajul a fost efectuat în 27 de țări din toată lumea și arată că 51% din cei intervievați sunt nemulțumiți cu democrația în țara lor, în timp ce 45% se declară mulțumiți.

Procentele variază foarte multe de la țară, la țară. În Europa, de exemplu, mai mult de șase din zece suedezi și olandezi sunt mulțumiți de democrațiile din țările lor. În Italia, Spania și Grecia, pe de altă parte, cei mai mulți sunt dezamăgiți.

Problemele, cele mai frecvent invocate, sunt: corupția politicienilor și a sistemului juridiciar, faptul că alegerile nu par să aducă nici o schimbare reală și indiferența aparentă a guvernanților față de problemele reale ale oamenilor.

Sondajul PEW arată că în Grecia există procentul cel mai mare de respondenți care-și califică politicienii drept „corupți” (85%). Situația nu este mai bună în Rusia, unde peste trei-pătrimi au aceeași impresie.

Tot în Grecia sunt și cei mai mulți care cred că alegerile nu aduc nici o schimbare substanțială (82%), urmați de australieni (75%) și ruși (72%).

XS
SM
MD
LG