Linkuri accesibilitate

Premierul ungar Viktor Orban este așteptat în SUA


Premierul ungar Viktor Orban

Președintele american Donald Trump l-a invitat pe premierul ungar Viktor Orban într-o vizită de lucru în Statele Unite pe 13 mai, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta.

Întâlnirea de la Washington urmează să se axeze pe subiecte ca energia, securitatea și cooperarea în domeniul apărării. AP notează că ultimul premier al Ungariei care a vizitat Casa Albă a fost Ferenc Gyurcsany în 2005. În campania prezidențială americană din 2016, Orban a fost primul lider european care și-a anunțat sprijinul pentru Trump. Orban care îl laudă pe președintele rus Vladimir Putin este criticat de opoziția ungară și de Comisia Europeană pentru derapaje antidemocratice.

Relațiile Budapestei cu Washington-ul s-au îmbunătățit în ultimele luni. Cu toate acestea, secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat în februarie împotriva relațiilor strânse cu Moscova, spunând, în timpul unei vizite în Ungaria, că „o Rusie autoritară nu va fi niciodată prietena libertății și suveranității țărilor mai mici”.

XS
SM
MD
LG