Linkuri accesibilitate

Liderii moldoveni au oferit o recepție de stat la Chișinău cu ocazia Zilei Europei


Ambasadorul Peter Michalko, președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip la recepția de stat de miercuri la Chișinău

UE a fost mereu un partener sincer al Republicii Moldova și a cetățenilor țării. Două milioane de cetățeni moldoveni au călătorit fără vize în UE, doi din trei euro sunt câștigați datorită comerțului cu UE”, a declarat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko la recepția dedicată Zilei Europei, precizînd și că „UE recunoaște progresele în reformarea legislației, restabilirea după turbulențele cauzate de furtul din sistemul bancar, dar va continua să insiste asupra necesității reformării justiției și luptei împotriva corupției”.

Președintele Moldovei Igor Dodon, prezent și el la eveniment, a folosit prilejul pentru a-și modifica retorica față de Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE, document pe care l-a criticat cu vehemență în trecut. „Acordul de liber schimb a fost criticat la început, inclusiv de mine, dar la expirarea a cinci ani trebuie să spun sincer că se poate asigura o balanță dintre UE și alți parteneri ai Republicii Moldova”, a spus Igor Dodon. El a mai amintit în discursul său că la începuturile Parteneriatului Estic Republica Moldova a fost „povestea de succes”, acum însă „rezultatele nu sunt foarte bune și din poveste de succes am devenit enfant terrible”. Dodon a mulțumit Uniunii Europene pentru promovarea mai multor proiecte pentru Republica Moldova și a spus că „reformele și aquis-ul comunitar ne trebuie noua, cetățenilor R.Moldova, pentru îmbunătățirea vieții în interiorul țării”.

Vorbind șilimba rusa, Igor Dodon a mai spus că Ziua Europei a ajuns sa fie sărbătorită datorită victoriei în cel de al doilea război mondial. „Așa că vreau să vă felicit și cu Ziua Victoriei”, și-a încheiat discursul Igor Dodon.

La același eveniment premierul Pavel Filip a spus că Moldova își dorește în continuare ca Parteneriatul estic să ofere țărilor membre perspectiva de aderare la Uniunea Europeana.

XS
SM
MD
LG