Linkuri accesibilitate

Ucraina cere Rusiei, în instanță internațională, să-i elibereze pe cei 24 de marinari capturați în strâmtoarea Kerci


Manifestație în suportul marinarilor ucraineni

Ucraina a chemat în fața instanțelor internaționale Rusia, cerându-i să îi elibereze imediat pe cei 24 de marinari pe care îi ține în detenție din octombrie anul trecut, când gărzile de coastă rusești le-au confiscat vasele în strâmtoarea Kerci. Procesul are loc la Hamburg, la Tribunalul Intrenațional pentru Legile Mărilor.

Ucraina este reprezentată în proces de adjunctul ministrului pentru Integrare europeană, Olena Zerkal, care a spus instanței că trebuie luate măsuri imediate pentru eliberarea marinarilor ucraineni. Rusia susține că vasele ucrainene de comerț și echipajele au intrat în apele teritoriale rusești din apropiere de Crimeea, anexată în 2014. În ședința de astăzi, Ucraina și-a prezentat punctul de vedere. Se așteaptă ca tribunalul să ia o decizie pe 25 mai. Președintele Petro Poroșenko, al cărui mandat se încheie, consideră că marinarii ucraineni sunt „prizonieri de război”.

Reamintim că o altă instanță internațională, Curtea Penală Internațională, a decis în noiembrie 2016 că în estul Ucrainei are loc „un conflict armat internațional între Ucraina și Federația Rusă”.

XS
SM
MD
LG