Linkuri accesibilitate

Casa Națională de Asigurări Sociale din Moldova a semnat un protocol de colaborare cu Patronatul ACLI din Italia


Imagine generică

Casa Națională de Asigurări Sociale din Moldova a semnat un protocol de colaborare cu Patronatul ACLI și Parteneriatul pentru Asistență Teritorială și Activitate de Consultanță privind legislația internațională pentru informarea cetățenilor moldoveni care au muncit în Republica Moldova și Italia asupra dreptului la pensie și altor prestații de asigurări sociale, precum și asupra modalității obținerii acesteia. Protocolul de colaborare a fost semnat de directoarea generală CNAS, Valentina Buliga, la Roma, informează agenția IPN.

Potrivit CNAS, în prezent, între Republica Moldova și Republica Italiană nu există un acord bilateral în domeniul securității sociale, care ar prevedea garanții sociale pentru cetățenii celor două state. Cu toate acestea, moldovenii care au lucrat legal în Italia pot beneficia de pensie din partea statului italian prin intermediul Patronatului ACLI. În legislația Italiei este prevăzut că cetățenii altor state, care au atins vârsta de pensionare și s-au întors să locuiască permanent în țara de origine, inclusiv în Moldova, pot să se adreseze pentru stabilirea pensiei italiene pentru limită de vârstă, vechime în muncă, de dizabilitate și pensie de urmaș.

Astfel, prin intermediul Patronatului ACLI, reprezentanța în Republica Moldova, au fost stabilite pensiile pentru circa 800 de persoane. Cererile cu privire la pensiile solicitate sunt examinate de Institutul Național de Asigurări Sociale din Republica Italiană (INPS). Dintre pensiile stabilite, cuantumul minim constituie 17 euro, iar cel mai mare – 500 de euro. În Italia, cu permis de ședere sunt oficial înregistrați 140 de mii de moldoveni.

XS
SM
MD
LG