Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să se deplaseze la Soci pentru o întîlnire cu președintele Vladimir Putin


Secretarul de stat american Mike Pompeo, luni, la sosirea la Bruxelles
Secretarul de stat american Mike Pompeo, luni, la sosirea la Bruxelles

Secretarul de stat american Mike Pompeo, care a făcut o vizită inopinată luni la Bruxelles pentru a discuta cu omologii europeni despre tensiunile cu Iranul, este așteptat, marți, 14 mai, la Soci, unde se va întâlni cu președintele Rusiei, Vladimir Putin și cu ministrul de externe Serghei Lavrov. Pe agenda discuţiilor, a precizat Departamentul de Stat, pe lângă Iran, se mai află problema dezarmării, crizele din Siria și Venezuela și situația din Ucraina - toate sunt subiecte în care Rusia și Statele Unite se situează, în acest moment, pe poziții diametral opuse.

Controlul armamentului va fi una din temele centrale, în special „acorduri care reflectă realitatea de astăzi”, declara un oficial al Departamentului de stat, care și-a păstrat anonimatul. În februarie, Statele Untie s-au retras din acordul privind reducerea forțelor nucleare cu rază medie de acțiune din 1987, un acord central al sistemului global de dezarmare nucleară. Washingtonul susține că Rusia violează de ani de zile acest tratat, acuzație respinsă de Moscova, care însă a denunțat și ea tratatul din 1987.

Statele Unite și Rusia discută acum și despre posibila prelungire a acordului START privind limitarea armelor nucleare strategice, care expiră în 2021 dar poate fi prelungit pentru cinci ani, dacă ambele părți sunt de acord. Numai că președintele Trump consideră actualul tratat, negociat în 2010 de fostul președintele democrat Barack Obama, dezavantajos și „unilateral”. Săptămâna trecută, Casa Albă a anunțat că președintele Trump a discutat cu Vladimir Putin, la telefon, despre posibilitatea unui nou acord nuclear care să includă însă și China.

XS
SM
MD
LG