Linkuri accesibilitate

Dezbatere la Bruxelles cu participarea celor șase candidați pentru funcția de președinte al Comisiei Europene


Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (EPP)

La Bruxelles are loc în această seară singura dezbatere a celor șase candidați pentru funcția de președinte al Comisiei Europene sau „Spizenkandidat”, prezentați de principalele șase partide europene, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai.

Pe lângă germanul Manfred Weber, din partea Partidului Popular European, și socialistul Frans Timmermans (candidații cu cele mai mari șanse), mai participă daneza Margrethe Vestager din partea ALDE, Ska Keller (Germania) din partea Verzilor și cehul Jan Zahradi din partea Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, grupare care este undeva între pro-europeni și eurosceptici. Aici este Partidul Conservator din Marea Britanie, partidul separatist flamand și partidul de guvernământ din Polonia, „Lege și Justiție” (PiS).

Sistemul „Spizenkandidat”-ului a fost introdus în 2014, pentru a mări influența electoratului asupra desemnării principalilor lideri din structurile europene. În principiu, candidatul grupării cu cele mai multe mandate în Parlament, ocupă și funcția de președinte al Comisiei Europene.

Dar nu automat. Sistemul a funcționat în cazul lui Jean-Claude Juncker, dar țările membre în UE nu sunt obligate să respecte acest sistem și să-l aprobe pe candidatul celui mai puternic partid din Parlament. Multe guverne europene nu sunt mulțumite cu acest sistem.

XS
SM
MD
LG