Linkuri accesibilitate

Extrema dreaptă din Austria este scoasă de la guvernare


Fostul vice-cancelar Heinz-Christian Strache și cancelarul Sebastian Kurz la conferința de presă după prima ședință a noului guvern de coaliție, 19 decembrie 2017
Fostul vice-cancelar Heinz-Christian Strache și cancelarul Sebastian Kurz la conferința de presă după prima ședință a noului guvern de coaliție, 19 decembrie 2017

Vicecancelarul Austriei, Heinz-Christian Strache, liderul formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății, s-a retras din toate funcțiile politice, iar cancelarul conservator Sebastian Kurz, liderul coaliției de guvernare din care face parte și Partidul Libertății a dizolvat alianța și a anunțat alegeri anticipate.

„Ce-i prea mult, este prea mult”, a declarat cancelarul sâmbătă seară, 18 mai, când a anunțat, într-o conferință de presă, că-i va cere președintelui Van der Bellen să stabilească, cât mai devreme posibil, data pentru alegerile anticipate. Kurz s-a plâns de derapajele antisemite, xenofobe ale partenerilor din Partidul Libertății, pe care a fost obligat să le tolereze din decembrie 2017 când i-a adus la guvernare. Kurz a criticat și relațiile Partidului Libertății cu grupări „de extrema dreaptă”.

Criza politică din Austria a fost provocată de publicarea vineri, 17 mai, a unor imagini filmate cu camera ascunsă în care Strache este surprins promițându-i unei presupuse nepoate a unui oligarh rus contracte guvernamentale în schimbul sprijinului financiar pentru partidul său, înainte de alegerile generale austriece din 2017.

Vineri seară, săptămânalul Der Spiegel şi cotidianul Süddeutsche Zeitung au difuzat fragmente dintr-o înregistrare video în care Strache oferă, în schimbul susținerii financiare, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potențială donatoare bogată din Rusia. Între altele, Strache îi sugerează să cumpere jumătate din acțiunile celui mai popular cotidian austriac, Krone Zeitung, prin care să susțină după aceea Partidul Libertății în campania pentru alegerile generale din 2017. În cazul unei victorii, viitorul vice-cancelar îi promite contracte cu statul, mai ales în infrastructură, contracte care de cele mai multe ori erau câștigate de compania austriacă Strabag, cel mai mare concern european de construcții.

Între timp, Strabag a anunțat că va analiza toate contractele pierdute în acești doi ani, ca să vadă dacă nu au fost măsluite dar președintele concernului a declarat presei germane că pentru moment, Strabarg nu a constatat vreo deviere important față de anii precedenți.

Filmarea cu camera ascunsă a avut loc într-o vilă de pe insula spaniolă Ibiza, în iulie 2017, cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare austriece din acel an, care l-au adus pe Strache la guvernare, ca partener al conservaotrilor cancelarului Ku

Partidul Libertății era prognozat cu un rezultat bun la alegerile europarlamentare din 23-26 mai. Înainte de scandalul „donației rusești”, era crediat cu circa 22% din voturile austriecilor. Partidul conservator al cancelarului era pe primul loc, cu circa 33% din intențiile de vot, urmat de opoziția social-democrată cu 26%.

Pentru moment nu se știe nimic despre sursa imaginilor video sau indetitatea femeii, care susținea că este nepoata unui oligarh rus. Ziariștii de la „Spiegel” și „Suddeuche Zaitung” au declarat că trebuie să-și protejeze sursele dar au asigurat că imaginile au fost verificate cu atenție, timp de o săptămână, de jurnaliștii celor două redacții și experti independenți, înainte de a fi publicate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG