Linkuri accesibilitate

Austria: Alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc la toamnă


Președintele austriac Alexander Van der Bellen

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a recomandat organizarea alegerilor parlamentare anticipate la începutul lunii septembrie, în urma imensului scandal de corupție declanșat vineri seara, care a dus la destrămarea coaliției de guvernământ de dreapta.

După o întâlnire cu Sebastian Kurz, cancelarul austriac și liderul Partidului Popular, Van der Bellen a spus că cel mai important lucru este ca austriecii să aibă șansa unui nou început și refacerii încrederii în guvern. Sâmbătă, Kurz a dizolvat alianța de guvernare cu Partidul Libertății de extremă dreapta și s-a pronunțat pentru alegeri anticipate, după apariția unor înregistrări video compromițătoare cu liderul de extremă dreapta și vicecancelarul Heinz-Christian Strache.

În imaginile publicate vineri de revista Der Spiegel și ziarul Süddeutsche Zeitung, Strache este surprins promițând-i unei presupuse nepoate a unui oligarh rus contracte guvernamentale de infrastructură în schimbul sprijinului financiar în campania pentru parlamentarele din 2017. Vicecancelarul și-a dat demisia din toate funcțiile, inclusiv de la șefia Partidului Libertății.

Scandalul a izbucnit cu zece zile înainte de alegerile europarlamentare și este de natură să afecteze atât șansele naționaliștilor austrieci, cât și pe cele ale altor partide eurosceptice și anti-imigranți din Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG