Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrei Melnik, a promis Rusiei „sancțiuni din partea Hamburgului”


Andrei Melnik

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrei Melnik, a promis Rusiei „sancțiuni din partea Hamburgului”, dacă refuză să se conformeze deciziei Tribunalului ONU pentru Dreptul Mării.

Instanța de la Hamburg a obligat Moscova, sâmbătă, 25 mai, să-i elibereze „imediat” pe cei 24 de marinari ucraineni, reținuți în coastele peninsulei anexate Crimeea în noiembrie 2018, și să înapoieze Ucrainei cele trei nave sechestrate ale flotei sale militare. Rusia a refuzat să participe la proces, pe motiv că nu ar fi de competența tribunalului ONU de la Hamburg să examineze incidentul din strâmtoarea Kerci.

Ambasadorul Ucrainei a mai declarat că a solicitat deja guvernului Germaniei să-și sporească presiunea asupra Moscovei ca să pună imediat în aplicare decizia tribunalului.

În replică, un membru al Comitetului pentru relații internaționale al camerei superioare a Parlamentului rus, Oleg Morozov, a declarat că probabilitatea introducerii de noi sancțiuni europene împotriva Rusiei este extrem de mică, iar reprezentanta oficială a diplomației ruse, Maria Zaharova, a spus că Moscova exclude „posibilitatea aplicării Convenției ONU pentru Dreptul Mării din 1982 pentru soluționarea incidentului din strâmtoarea Kerci”.

Cei 24 de marinari ucraineni se află în detenție la Moscova, unde are loc procesul împotriva lor, sub acuzația de trecere ilegală a frontierei rusești. Ucraina îi consideră prizonieri de război, iar mai multe state occidentale și organizații internaționale au cerut, în repetate rânduri, eliberarea lor imediată și necondiționată.

XS
SM
MD
LG