Linkuri accesibilitate

Serbia - alertată pe fundalul unei operațiuni speciale a poliției kosovare în regiunile populate de sârbi în nordul Kosovo


Polițiști din Kosovo în preajma orașului Zubin Potok, 28 mai, 2019
Polițiști din Kosovo în preajma orașului Zubin Potok, 28 mai, 2019

Serbia și-a pus trupele în stare de alertă pe fundalul unei operațiuni speciale a poliției kosovare în regiunile populate de sârbi în nordul Kosovo pentru curmarea unor „activități criminale”. Totodată, Rusia a protestat împotriva reținerii unui cetățean rus, în cursul raidului.

Poliția din Kosovo a spus într-un comunicat că unități speciale trimise în zonă au reținut „câțiva oficiali locali de poliție și câțiva cetățeni”. Într-un comunicat separat, președintele kosovar Hashim Thaci a declarat că poliția locală a reținut și un cetățean rus, „care pretindea că ar fi diplomat și care ar fi încercat să împiedice acțiunea poliției”.

La Belgrad însă, președintele Serbiei, Alexander Vucic, a declarat în parlament că „un diplomat rus, membru al misiunii ONU din Kosovo (UNMIK) a fost bătut și reținut”. Ambasada Rusiei la Belgrad a protestat și a cerut eliberarea necondiționată a cetățeanului rus. Iar la Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe a calificat acțiunea poliției kosovare drept „o încercare de intimidare” a minorității non-albaneze din nordul Kosovo și de preluare „prin forță” a controlului asupra regiunii.

Misiunea ONU din Kosovo a anunțat că doi din membri săi au fost reținuți, dar nu a precizat cetățenia acestora. În schimb, a declarat că cei doi au fost răniți în timpul intervenției poliției kosovare și au nevoie de îngrijire medicală.

Belgradul a pierdut controlul asupra Kosovo după campania aeriană a NATO, în 1999, fosta provincie sârbă proclamându-și independența în 2008.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG