Linkuri accesibilitate

Serbia - alertată pe fundalul unei operațiuni speciale a poliției kosovare în regiunile populate de sârbi în nordul Kosovo


Polițiști din Kosovo în preajma orașului Zubin Potok, 28 mai, 2019

Serbia și-a pus trupele în stare de alertă pe fundalul unei operațiuni speciale a poliției kosovare în regiunile populate de sârbi în nordul Kosovo pentru curmarea unor „activități criminale”. Totodată, Rusia a protestat împotriva reținerii unui cetățean rus, în cursul raidului.

Poliția din Kosovo a spus într-un comunicat că unități speciale trimise în zonă au reținut „câțiva oficiali locali de poliție și câțiva cetățeni”. Într-un comunicat separat, președintele kosovar Hashim Thaci a declarat că poliția locală a reținut și un cetățean rus, „care pretindea că ar fi diplomat și care ar fi încercat să împiedice acțiunea poliției”.

La Belgrad însă, președintele Serbiei, Alexander Vucic, a declarat în parlament că „un diplomat rus, membru al misiunii ONU din Kosovo (UNMIK) a fost bătut și reținut”. Ambasada Rusiei la Belgrad a protestat și a cerut eliberarea necondiționată a cetățeanului rus. Iar la Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe a calificat acțiunea poliției kosovare drept „o încercare de intimidare” a minorității non-albaneze din nordul Kosovo și de preluare „prin forță” a controlului asupra regiunii.

Misiunea ONU din Kosovo a anunțat că doi din membri săi au fost reținuți, dar nu a precizat cetățenia acestora. În schimb, a declarat că cei doi au fost răniți în timpul intervenției poliției kosovare și au nevoie de îngrijire medicală.

Belgradul a pierdut controlul asupra Kosovo după campania aeriană a NATO, în 1999, fosta provincie sârbă proclamându-și independența în 2008.

XS
SM
MD
LG