Linkuri accesibilitate

Kosovo îi interzice intrarea în țară premierului din Serbia


Protestul sârbilor din nordul Mitrovica împotriva raidului poliției kosovare, 29 mai 2019

Guvernul de la Priștina a anunțat că îi interzice premierei de la Belgrad, Ana Brnabici să mai intre în Kosovo, după ce comentarii publice făcute de ea miercuri, la o conferință de presă, au fost considerate „rasiste” de către autoritățile kosovare.

Ministrul de externe din Kosovo, Behgjet Pacolli, a caracterizat declarațiile Anei Brnabici drept „dezgustătoare și inacceptabile”.

Intr-o declarație făcută presei joi, șefa cabinetului de la Belgrad nu și-a cerut scuze pentru declarații și nici nu a venit cu clarificări, dar a criticat autoritățile kosovare, fără să le numească, spunând că cei „care încearcă să oprească tranzitul mărfurilor sunt gata să împiedice și libertatea de mișcare” - o referire la decizia de anul trecut a Priștinei de a impune taxe de 100% pentru bunurile din Serbia.

Relațiile dintre Priștina și Belgrad s-au tensionat în ultimele zile după ce marți, au avut loc ciocniri în urma unui raid al forțelor de politie kosovare, în partea de nord a Kosovo, populată masiv de sârbi. În incident au fost implicate și două persoane din misiunea ONU din Kosovo. Ca răspuns la aceste tensiuni, Serbia și-a pus armata în stare de alertă și a deplasat militari la granița cu Kosovo. Serbia, ca și o serie de țări UE, între care România, nu a recunoscut independența Kosovo. Miercuri, Federica Mogherini, înaltul reprezentant pentru politica externa al Uniunii Europene a făcut apel la calm și a îndemnat părțile să reia dialogul. De normalizarea relații cu Kosovo depind șansele Serbiei de integrare în Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG