Linkuri accesibilitate

Kosovo îi interzice intrarea în țară premierului din Serbia


Protestul sârbilor din nordul Mitrovica împotriva raidului poliției kosovare, 29 mai 2019
Protestul sârbilor din nordul Mitrovica împotriva raidului poliției kosovare, 29 mai 2019

Guvernul de la Priștina a anunțat că îi interzice premierei de la Belgrad, Ana Brnabici să mai intre în Kosovo, după ce comentarii publice făcute de ea miercuri, la o conferință de presă, au fost considerate „rasiste” de către autoritățile kosovare.

Ministrul de externe din Kosovo, Behgjet Pacolli, a caracterizat declarațiile Anei Brnabici drept „dezgustătoare și inacceptabile”.

Intr-o declarație făcută presei joi, șefa cabinetului de la Belgrad nu și-a cerut scuze pentru declarații și nici nu a venit cu clarificări, dar a criticat autoritățile kosovare, fără să le numească, spunând că cei „care încearcă să oprească tranzitul mărfurilor sunt gata să împiedice și libertatea de mișcare” - o referire la decizia de anul trecut a Priștinei de a impune taxe de 100% pentru bunurile din Serbia.

Relațiile dintre Priștina și Belgrad s-au tensionat în ultimele zile după ce marți, au avut loc ciocniri în urma unui raid al forțelor de politie kosovare, în partea de nord a Kosovo, populată masiv de sârbi. În incident au fost implicate și două persoane din misiunea ONU din Kosovo. Ca răspuns la aceste tensiuni, Serbia și-a pus armata în stare de alertă și a deplasat militari la granița cu Kosovo. Serbia, ca și o serie de țări UE, între care România, nu a recunoscut independența Kosovo. Miercuri, Federica Mogherini, înaltul reprezentant pentru politica externa al Uniunii Europene a făcut apel la calm și a îndemnat părțile să reia dialogul. De normalizarea relații cu Kosovo depind șansele Serbiei de integrare în Uniunea Europeană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG