Linkuri accesibilitate

Ceremonii în Polonia la aniversarea a 30 de ani de la primele alegeri libere


Rugăciuni în fața monumentului restaurat al preotului Henryk Jankowski la Gdansk

Polonia aniversează astăzi împlinirea a 30 de ani de la primele sale alegeri democratice postbelice, pe fundalul controversei dintre partidul conservator de guvernare, „Lege și Justiție” (PiS) și tabăra liberală privind gestionarea tranziției spre democrație.

Alegerile parțial libere din 1989 au avut loc în urma negocierilor „de la masa rotundă”, între sindicatul Solidaritatea, interzis până în acel moment, și reprezentanții regimului comunist, condus de generalul Woyciech Jaruzelski. Opoziției i s-a permit să candideze pentru 161 din cele 460 de locuri ale camerei inferioare a Parlamentului polonez şi pentru toate cele 100 de locuri din Senat, mandate pe care le-a câștigat.

PiS reproșează acum celor au preluat puterea după căderea comunismului în Polonia, începând cu liderul Solidarității, Lech Walesa, că nu a lansat o lustrație a întregii societății.

Cele mai ample ceremonii marcând primele alegeri libere, vor avea loc la Gdansk, orașul unde s-a născut sindicatul Solidaritatea, în prezența preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, fost prim-ministru polonez. Nu și-a anunțat participarea nici un lider al partidului de guvernământ, PiS.

XS
SM
MD
LG