Linkuri accesibilitate

Consultările PSRM-Blocul ACUM încheiate pentru moment fără nicio înțelegere


Zinaida Greceanîi și fracțiunea parlamentară a socialiștilor la 19 martie 2019
Zinaida Greceanîi și fracțiunea parlamentară a socialiștilor la 19 martie 2019

PSRM și Blocul ACUM au discutat la Chișinău marți despre o eventuală nouă coaliție de guvernare, fără să se fi ajuns la un compromis. Blocul ACUM insistă că „este dispus să voteze în funcția de președinte al Parlamentului candidatul PSRM-ului, după adoptarea pachetului de legi antioligarhice”, se arată într-un scurt comunicat de presă, publicat imediat după discuții.

„Cu referire la a doua rundă de discuții cu PSRM, Blocul ACUM reiterează că este dispus să voteze în funcția de președinte al Parlamentului candidatul PSRM-ului, după adoptarea pachetului de legi antioligarhice. Speaker-ul ACUM la prima etapă este garanția adoptării acestui pachet de legi.”

Oferta este respinsă însă de socialiști. „Noi nu putem să cedăm funcția de speaker al Parlamentului”, a declarat lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, după consultările cu fracțiunea parlamentară a partidului, care au urmat întrevederii de marți dimineață cu delegația Blocului ACUM. Dar tot Greceanîi a lăsat de înțeles că discuțiile ar putea continua, dacă este depășit impasul alegerii speakerului Parlamentului.

Președintele Igor Dodon a avertizat de mai mult ori, că după trei luni de la prima ședință suspendată a noului Parlament (21 martie) sau de la data validării alegerilor (9 aprilie) va dizolva legislativul și va iniția alegeri generale anticipate.

Consultările de marți au fost inițiate de Blocul pro-european, care a spus într-un comunicat de presă luni că poate discuta cu PSRM despre prevenirea ascensiunii politice și mai mari a liderului PD Vlad Plahotniuc. Socialiștii, care au câștigat alegerile din 24 februarie, au primit la 31 mai o invitație la negocieri din partea democraților lui Plahotniuc. Noua întâlnire ACUM-PSRM a venit la o zi după ce comisarul european pentru extindere și bună-vecinătate, Johannes Hahn, a atras atenția politicienilor moldoveni că în absența unei noi guvernări țara riscă suspendarea acordului cu FMI.

XS
SM
MD
LG