Linkuri accesibilitate

Autoritățile chineze au întărit considerabil măsurile de securitate în perimetrul Pieții Tiananmen din Beijing


Protestatari în Piaţa Tiananmen. 3 iunie 1989
Protestatari în Piaţa Tiananmen. 3 iunie 1989

La Beijing, autoritățile chineze au întărit considerabil măsurile de securitate și control în perimetrul Pieții Tiananmen, pentru a preveni orice acțiune legată de comemorarea a 30 de ani de la suprimarea protestelor studențești din 1989.

Purtătoarea de cuvânt a oficiului ONU pentru drepturile omului a declarat că există informații potrivit cărora mai mulți cetățeni chinezi ar fi fost reținuți sau avertizați de autorități, în ajunul aniversării din 4 iunie.

Luni, secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut regimului de la Beijing „să publice numărul victimelor” masacrului din Piața Tiananmen, care rămâne necunoscut până astăzi.

Un apel similar a fost lansat marți și de Uniunea Europeană. „Numărul exact al celor care au murit și au fost reținuți pe 4 iunie și în represiunea ce a urmat nu a fost niciodată confirmat, și ar putea să nu fie cunoscut niciodată”, a spus într-o declarație șefa politicii externe a UE, Federica Mogherini. Ea a mai spus că UE dorește ca oricine s-a făcut vinovat de pierderile de vieți omenești din 1989 să fie tras la răspundere și a cerut punerea în libertate a șase activiști pentru drepturile omului și avocați aflați în prezent în detenție în China.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG