Linkuri accesibilitate

Președintele Trump se declară deschis față de ideea unui dialog cu Iranul, fără a exclude „alternativa militară”


Președintele american Donald Trump și premierul britanic Theresa May la conferința de presă comună, Londra, 4 iunie 2019.

Președintele american Donald Trump a declarat că este dispus să negocieze cu Iranul, dar că există în continuare și alternativa unei intervenții miliare împotriva Teheranului. Aflat într-o vizită de stat în Marea Britanie, Trump a declarat într-un interviu cu postul de televiziune ITV că nu vrea o confruntare militară, dar că „există mereu această posibilitate”. Amenințarea nucleară și mai ales amenințarea reprezentată de Iran au fost discutate marți de Trump și în cursul întrevederii de la Londra cu premierul britanic demisionar Thersa May.

Tensiunile între Statele Unite și Iran au crescut după ce America s-a retras unilateral anul trecut din tratatul nuclear cu Iranul din 2015, semnat de Teheran cu cele șase puteri ale lumii, și care prevede ridicarea unor sancțiuni economice, în schimbul renunțării Iranului la programul său nuclear. Washingtonul consideră că prevederile acordului nu împiedică Iranul să-și continue programul nuclear și nici să sprijine organizații teroriste din regiune. Teheranul neagă acuzațiile Statelor Unite.

XS
SM
MD
LG