Linkuri accesibilitate

Șansele unei fracțiuni eurosceptice unite în noul Parlament European se diminuează


Varșovia: Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, la alegerile europarlamentare, 26 mai 2019
Varșovia: Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, la alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

Șansele ca partidele naționaliste, eurosceptice, să formeze o fracțiune unită în noul Parlament European s-au diminuat considerabil după ce miercuri, partidul conservator de guvernământ din Polonia, PiS, a exclus ideea de a intra într-un grup cu Adunarea Națională din Franța și Alternativa pentru Germania.

Vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul partidului naționalist „Liga” și marele câștigător al alegerilor europarlamentare din Italia, ar vrea să unească toate partidele naționaliste, eurosceptice în noul grup denumit „Alianța europeană a Popoarelor și Națiunilor”. Principala obiecție a liderului PiS, Jaroslaw Kaczyinski, este atitudinea pro-rusă a multor de partidele care ar urma să intre în acest grup.

PiS are 26 de mandate în noul Parlament European și după toate probabilitățile va rămâne în grupul Conservatorilor și Reformatorilor.

Un alt partid naționalist eurosceptic care s-ar fi putut alia cu Salvini, partidul Fidesz de guvernământ din Ungaria, s-a declarat și el sceptic față de noua fracțiune. Deși este suspendat temporar din Partidul Popular European, se așteaptă ca Fidesz să rămână în acest grup.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG