Linkuri accesibilitate

În România, președintele propune un acord național care să asigure exercitarea efectivă a dreptului la vot în diasporă


Președintele român Klaus Iohannis, în prima zi a consultărilor politice, 4 iunie 2019.
Președintele român Klaus Iohannis, în prima zi a consultărilor politice, 4 iunie 2019.

În România, președintele Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare să semneze un „Acord național pentru consolidarea parcursului european” al țării, pe care l-a propus la încheierea a două zile de consultări politice legate de punerea în practică a referendumului „asupra justiției”.

Acordul național, sau „pactul politic” cum l-a mai numit președintele, prevede nu numai o serie de reforme în justiție, respectiv revenirea asupra modificărilor făcute contrar recomandărilor Comisiei Europene și Comisiei de la Veneția, dar și „asigurarea pentru cetățenii din țară și străinătate a dreptului efectiv la vot”. Este vorba despre măsurile care ar urma să fie luate pentru a facilita mai ales votul în diasporă, după problemele mari care au apărut pe 26 mai, în timpul votului pentru Parlamentul European când mii de cetățeni români nu au putut vota din cauză că au fost prea puține centre, iar procesul de votare, mult prea lent.

La o conferință de presă, președintele Iohannis a declarat că textul acordului a fost trimis partidelor parlamentare, el așteptând un „răspuns pozitiv” în câteva zile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG