Linkuri accesibilitate

Aniversarea debarcării în Normandia continuă în Franța. Rusia cere să nu fie ignorat „Marele Război pentru apărarea patriei”


Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Theresa May la Ver-Sur-Mer, Franța, 6 iunie 2019
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Theresa May la Ver-Sur-Mer, Franța, 6 iunie 2019

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul demisionar britanic Theresa May au marcat împreună joi împlinirea a 75 de ani de la debarcarea în Normandia (D-Day), dezvelind, la Ver-sur-Mer, prima piatră a viitorului memorial în cinstea militarilor britanici căzuţi. Ceremonia este și ultima apariţie oficială în străinătate a premierului britanic, care va demisiona vineri din funcţie, în urma eşecului de a găsi un compromis politic, în Parlamentul de la Londra, pentru a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană, în conformitate cu votul britanicilor la referendumul din 2016. Pentru moment, Brexit-ul este amânat până pa 31 octombrie.

Macron mai participă astăzi, împreună cu președintele american Donald Trump la o ceremonie cimitirul american de la Colleville-sur-Mer.

Miercuri, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, atrăgea însă atenția că potrivit istoricilor, debarcarea aliaților în Normandia nu ar fi reprezentat un punct de cotitură în al Doilea Război Mondial, dacă nu s-ar fi bazat pe victoria sovieticilor asupra Germaniei naziste, mai ales în bătăliile de la Stalingrad și Kursk.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG