Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: „Dacă nimeni nu doreşte prelungirea acordului START, atunci noi nu o vom face”


O rachetă rusă SS-19 în curs de a fi distrusă în baza tratatului Start în Ucraina (1996)

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că va lăsa să expire, în 2021, Tratat pentru controlul asupra armelor nucleare strategice, START, încheiat cu SUA, în cazul în care acestea nu se vor arăta doritoare să-l prelungească.

„Dacă nimeni nu doreşte prelungirea acordului START, atunci noi nu o vom face”, a spus Putin la o conferință de presă, la Sankt Petersburg, în marginea Forumului Economic internațional pe care îl găzduiește. „Sistemele noastre pot garanta securitatea Rusiei pentru o periodă destul de lungă”, a mai spust Putin.

Ultimă variantă a acordului, denumită „Noul START", a fost semnată în 2010 și expiră în 2021.

Președintele rus a mai declarat că toate ţările care deţin arme nucleare, „oficial și neoficial” trebuie să participe la negocieri pentru limitarea şi controlul asupra armelor strategice. „Trebuie atrase (în negocieri) toate ţările nucleare. Toate puterile nucleare, oficiale sau neoficiale", a subliniat Vladimir Putin.

În februarie, Statele Unite și-au suspendat participarea într-un tratat și mai vechi cu Moscova privind controlul armelor nucleare, tratatul din 1987 privind reducerea arsenalelor nucleare cu rază medie de acțiune (IMF). Washingtonul și aliații săi acuză Rusia că de mulți ani încălca prevederile acestui acord. Ulterior, și Moscova și-a suspendat participarea în tratat, dar respinge acuzațiile americane.

XS
SM
MD
LG