Linkuri accesibilitate

Ministerul român de Externe: cozile de la europarlamentare s-ar datora unor „acțiuni de aducere la vot a cetățenilor cu autocarele”


Coadă la o secţie de votare din Chişinău. Liceul „Gh. Asachi”, 26 mai 2019

Ministerul român de Externe susține, în raportul privind votul din diaspora trimis premierului Viorica Dăncilă, că printre factorii care au dus la cozile formate la votul la europarlamentare se numără suprapunerea referendumului cu europarlamentare şi „acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare”. Ministerul spune că a aprobat toate cererile misiunilor de constituire a secțiilor de votare în străinătate, respectiv a propunerilor înaintate de către comunitățile de cetățeni, totalizând un număr de 441 de secții de votare, informează agenția Mediafax.

În comparație cu alegerile europarlamentare anterioare, numărul secțiilor a fost dublat, iar în comparație cu turul II de la alegerile prezidențiale din 2014 (unde acuzele au fost în același sens, conform cărora nu toți cetățenii au putut vota), numărul secțiilor a fost dublat (în Olanda, Belgia şi Franța), triplat (în Marea Britanie şi Austria ), în cazul Germaniei, crescut de 5 ori, iar în alte cazuri creșteri substanțiale (Italia și Spania ).

În cadrul legislației actuale, chiar cu mărirea semnificativă a secțiilor de votare, s-a dovedit că Ministerul Afacerilor Externe şi-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor din străinătate (locații, resurse umane şi resurse financiare), se mai arata în raport, potrivit sursei citate.

În aceste condiții, diplomația româna afirmă că are în vedere propuneri pentru schimbarea legilor electorale care se referă la votul din străinătate, printre care o propunere de vot anticipat prelungit (timp de 7 zile înainte de închiderea procesului electoral). Aceasta ar elimina orice formă de birocratizare care ar putea să îngreuneze procesul de votare în străinătate, susține Ministerul român de Externe în raportul prezentat premierului de la București și citat de Mediafax.

XS
SM
MD
LG