Linkuri accesibilitate

Noile amendamente la Legea procuraturii exclud obligația unui procuror-general cu cetățenie exclusiv moldovenească


Majoritatea PSRM-ACUM a adoptat în prima lectură amendamente la Legea Procuraturii, care exclud între altele condiția deținerii cetățeniei moldovene pentru a putea candida la funcția de procuror-general. Președintele Comisiei juridice a Parlamentului, Sergiu Litvinenco, a spus că, după schimbarea legii, la această funcție vor avea posibilitatea să candideze și profesioniști din străinătate.

Deputatul Vladimir Țurcanu din partea PSRM a declarat că, pentru lectura a doua, Parlamentul va pregăti amendamente care să facă posibilă demiterea actualului procuror general, Eduard Harunjen. Acesta a fost numit în funcție în 2016 de președintele Igor Dodon, la cererea Consiliului Superior al Procurorilor, care selectează procurorul general. Atât Țurcanu, cât și deputatul Dumitru Alaiba au spus că Procuratura ar fi astăzi o unealtă a Partidului Democrat. PD, care refuză de câteva zile să transfere puterea către majoritatea PSRM-PD, nu participă la ședințele Parlamentului pe care îl consideră dizolvat.

Alte amendamente votate azi în prima lectură prevăd extinderea componenței comisiei de concurs pentru desemnarea procurorului general și a Consiliul Superior al Procurorilor, așa încât din aceste structuri să mai facă parte exponenți ai societății civile și experți internaționali.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG