Linkuri accesibilitate

Un raport ONU indică implicarea conducerii saudite în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi


Numele jurnalistului Jamal Khashoggi pe zidul memorial al Muzeului Jurnalismului de la Washington, 3 iunie 2019
Numele jurnalistului Jamal Khashoggi pe zidul memorial al Muzeului Jurnalismului de la Washington, 3 iunie 2019

Ministerul turc de externe a cerut miercuri tuturor statelor membre ale ONU, precum şi instituţiilor internaţionale, să insiste ca recomandările anchetei realizate de raportorul special ONU în cazul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, să fie respectate.

Apelul vine după ce tot miercuri, Agnes Callamard, raportorul special ONU, a arătat că probele sugerează că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi alţi oficiali saudiţi sunt responsabili de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Ministerul de externe de la Ankara susține că raportul ONU a confirmat constatările autorităţilor turce, stabilind totodată că uciderea premeditată a ziaristului a încălcat reglementările şi principiile legislaţiei internaţionale.

Arabia Saudită, pe de altă parte, a respins imediat sugestia raportorului special ONU ca prinţul moştenitor Mohammed bin Salman să fie investigat în legătură cu uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi şi a spus că justiția saudită nu-și „negociază” modul în care se ocupă de acest caz.
Jurnalistul Jamal Khashoggi, unul din criticii prinţului moştenitor saudit şi editorialist al cotidianului american Washington Post, a dispărut pe 2 octombrie 2018, în timpul unei vizite la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, unde urma să i se elibereze niște documente. Trupul lui Khashoggi ar fi fost dezmembrat şi scos din clădire, dar rămăşiţele sale nu au fost găsite.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG