Linkuri accesibilitate

SUA a anulat în ultimul moment loviturile aeriene contra unor ţinte iraniene


Imagine generică
Imagine generică

Preşedintele american, Donald Trump, a explicat că a decis, în ultimul moment, să anuleze loviturile aeriene contra unor ţinte iraniene, întrucât i s-a spus că 150 de oameni ar fi murit în atacuri, ceea ce nu ar fi fost un răspuns „proporţionat'” la doborârea unei drone americane de către iranieni.

Într-o serie de mesaje postate vineri pe Twitter, Trump anunţă că Statele Unite erau pregătite să ia „măsuri de retaliere noaptea trecută împotriva a trei locaţii diferite”. După săptămâni de tensiuni crescânde și pe fundalul unor atacuri împotriva unor tancuri petroliere în Golf, Iranul a anunțat joi că a doborât o dronă militară americană de supraveghere, sporind temerile privind o confruntare militară între doi adversari de lungă durată.

Potrivit unui înalt oficial al administraţiei americane, citat de New York Times, avioanele americane au decolat şi navele au luat poziţie de atac, pentru ca apoi ordinul venit să fie anulat, nefiind tras niciun foc de armă.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri că Uniunea Europeană este preocupată şi urmăreşte îndeaproape tensiunile din regiunea Golfului Persic, amplificate de recenta doborâre a unei drone americane de către Iran, dar liderii celor 28 de state ale UE, reuniţi joi şi vineri la un summit european, nu au adoptat o declaraţie comună pe acest subiect. „Uneori este mai bine să nu intervii”, a declarat Tusk.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG