Linkuri accesibilitate

Agenția iraniană pentru energie nucleară a anunțat că de joi, 27 iunie, va accelera procesul de îmbogățire a uraniului


Instalație nucleară cu apă grea lângă Arak, Iran. 15 ianuarie 2011

Agenția iraniană pentru energie nucleară a anunțat că de joi, 27 iunie, va accelera procesul de îmbogățire a uraniului, limitat până acum la 300 de kilograme. Pe de altă parte, președintele iranian Hassan Rouhani i-a spus omologului său francez Emmanuel Macron că ţara sa nu dorește război cu nicio țară, nici măcar cu SUA, a informat astăzi agenția iraniană Irna.

Discuția telefonică a avut loc marți seară, pe fondul unor puternice tensiuni între Statele Unite și Iran, la mai puţin de o săptămână după ce Iranul a doborât o dronă americană, precum şi pe fondul temerilor pentru viitorul acordului internațional asupra programului nuclear iranian, amenințat să fie anulat după ce SUA s-au retras unilateral din el în 2018.

Iranul susține că drona era în spațiul aerian național când a fost doborâtă, afirmație respinsă de Washington, care, pe de altă parte, susține că Teheranul ar fi pus la cale o serie de recente atacuri asupra unor vase petroliere, în strâmtoarea Ormuz.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni că va discuta problema iraniană cu omologul său american Donald Trump, în marginea summitului G20, de la sfârșitul săptămânii, din Japonia.

XS
SM
MD
LG