Linkuri accesibilitate

România pe punctul de a facilita votul cetățenilor din diasporă


Coadă la Chișinău în cursul alegerilor europarlamentare din 26 mai, 2019

La București, plenul Senatului a adoptat luni, cu 75 de voturi „pentru” şi nouă abţineri (6 UDMR, 3, PSD), proiectul pentru modificarea votului în străinătate la alegerile prezidenţiale.

Potrivit acestui proiect, cetățenii români din diaspora vor vota timp de trei zile. Va fi posibil și votul prin corespondență, potrivit modificărilor din Senat la legile electorale. Pentru intrarea în vigoare a acestor reglementări este nevoie de acceptul deputaților și promulgarea legii la Cotroceni.

Potrivit Agerpres, articolul 8 al Legii a fost modificat astfel încât, „începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG