Linkuri accesibilitate

Angela Merkel se exprimă în favoarea menținerii procesului de extindere a UE


Angela Merkel la simmitul din Polonia
Angela Merkel la simmitul din Polonia

Cancelara germanAngela Merkel a încercat să tempereze temerile țărilor din Balcanii de vest și le-a asigurat că ideea extinderii Uniunii Europene nu este abandonată, pentru că „este interesul strategic” al UE să primească noi membri. Vorbind la summitul UE-Balcanii de vest din Polonia, Merkel a spus că negocierile de aderare nu vor fi tărăgănate, deși președintele francez Emmanuel Macron a declarat că guvernele țărilor respective trebuie să devină mai eficiente.

„Sunt de acord cu președintele Macron că și mecanismul de funcționare a UE trebuie să devină mai eficient, dar asta nu înseamnă că abandonăm extinderea”, a declarat cancelara.

Luna trecută, UE a amânat o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania în octombrie. Totodată, anul țintă 2025 pentru primirea Serbiei și Muntenegrului este considerat „foarte ambițios”. În timp ce unele țări UE vor să amâne procesul de extindere, altele se tem că indecizia Bruxelles-ului, va permite Rusiei, Turciei și Chinei să-și întărească și mai tare poziția în regiunea Balcanilor de vest.

XS
SM
MD
LG